Δευτέρα, Απριλίου 04, 2005

...τα τρώει η Ελλάδα τα παιδιά της; (by Dr. Who)

Ορμώμενος από προηγούμενο σχόλιο του Dr. Strangelove, αλλά και πλήθος γνωστών και φίλων οι οποίοι τον τελευταίο καιρό που με βλέπουν να ετοιμάζω τα μπογαλάκια μου για να φύγω με ρωτούν: "Καλά γιατί δεν κάθεσαι στην Ελλάδα για να κάνεις το μεταπτυχιακό;" έχω να αναφέρω ότι όχι απλά τα τρώει, αλλά φτύνει και τα κουκούτσια! (κατά το μασάει η κατσίκα ταραμά;...)

Φίλοι μου τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είμαστε Έτη Φωτός πίσω από τους υπόλοιπους. Όχι σε μυαλά (τέτοια έχουμε και Α' Διαλογής μάλιστα). Όχι σε όρεξη για δουλειά (απόδειξη τα όσα πετυχαίνουν οι ομοεθνείς μας στο εξωτερικό).

Οι ελλείψεις μας είναι ...

- Σε οργάνωση. Οι φοιτητές μας το βιώνουν κάθε εξάμηνο. Τελευταία στιγμή πρόγραμμα εξεταστικής, βιβλία (αν είναι τυχεροί και τα πάρουν πριν αρχίσει η εξεταστικη!), εργαστήρια (πατείς με, πατώ σε γίνεται για τις θέσεις!)

- Σε υποδομές. Όταν τα πανεπιστήμια του εξωτερικού προσφέρουν στα campus τους WiFi σε όλους τους χώρους (έγραφε πέρσι μια φίλη... "κάθομαι πίνω καφέ στα γρασίδια και στέλνω mail!" - ίσως από τις σημαντικότερες φράσεις που επηρέασαν την απόφασή μου) την ίδια στιγμή τα δικά μας δίνουν dial-up με το ζόρι και με ελάχιστες γραμμές. Νησίδες πληροφορικής ελάχιστες και με άθλιες εγκαταστασεις και τι να λέμε τώρα...

- Σε εξυπηρέτηση. Γραμματεία 1 ώρα την ημέρα ανοιχτή για τους φοιτητές (τουλάχιστον για τις σχολές που γνωρίζω - ας μη μιλήσω για τη συμπεριφορά της μιας υπαλλήλου που είναι στη "διαθεσή" μας). Την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια έξω δίνουν την εντύπωση καλοκουρντισμένης μηχανής (είχα ζητήσει ενημερωτικό υλικό από πανεπιστήμια της Αγγλίας και σε 2-3 εβδομάδες είχα 20 φακέλους στην πόρτα μου χωρίς την παραμικρή χρέωση! (ξέρω βέβαια ότι θα με αρμέγανε μόλις επέλεγα κάποιο από αυτα, αλλά για δοκιμάστε το αυτό στην Ελλάδα!)

- Σε υποστήριξη των φοιτητών. Και δη των μεταπτυχιακών. Ένας από τους κύριους λόγους που επέλεξα την άλλη άκρη του Ατλαντικού ήταν το ότι προσφέρουν οικονομική υποστήριξη στους masterάδες (μέσω ανάλογης προσφοράς εργασίας βεβαίως!). Εξετάζοντας τις εδώ δυνατότητες που είχα, το καλύτερο που άκουσα ήταν "κάτσε εδώ και κάτι θα βρούμε..." Simply not good enough!

και φυσικά...

- Σε χρήματα. The bottomline of everything! Δεν υπάρχουν χρήματα για έρευνα, για μισθούς, για αναλώσιμα, για ........., ........... (συμπληρώστε εσείς τα κενα!). Και τα πράγματα μόνο καλύτερα δεν τα βλέπω να γίνονται αφού ήδη ανακοινώθηκαν περικοπές σε έξοδα για παιδεία και έρευνα (άραγε πόσα μπορούν να κόψουν από κάτι που lim-->0;)

Τα θέμα είναι αρκετά μεγάλο και νομίζω πως θα είχε ενδιαφέρον να το αναλύσουμε... ένας που έχει φύγει (Dr. Zhivago), ένας που ετοιμάζεται (Dr. Who) και ένας με τάσεις φυγής (Dr. Strangelove)....